Çalışma alanlarıma dair kaynakları derleyip toplamanın bu internet çöplüğünde çok kritik bir öneme sahip olduğunu anladığımdan beri elimden geldiğince duyduğum her şeyi kendime not alıp sizinle paylaşmayı önemli buluyorum. Ki hemen araya gireyim, bilgi düzensizliğinin belki de en önemli anı doğru bilginin kaynağına kadar gidebilmek ve kendi teyit mekanizmalarımızdan da geçirebilmek. Bilgi Düzensizlikleri (yanlış bilgi ve dezenformasyon), infodemi, hakikat sonrası alanlarında çalışma yapanlar için güzel bir kaynağımız daha var artık. Reflektif Dergi‘nin bu konuları işlediği yeni sayısını açık erişime açtı.
2020 yılında yayın hayatına girmiş hakemli bir dergi olan REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi, yılda üç kez Ekim, Şubat ve Haziran aylarında yayımlanıyor. Dergiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Dergi küresel olarak akademik alanın daraldığı, sosyal bilimlerin “ikincil” olarak görüldüğü, “gerçek” ötesi tartışmalarının ve bilim karşıtlığının yaygınlaştığı bu dönemde; eleştirel bir bakış açısına sahip çalışmalara yer veriyor, kendini daimi olarak “öğrenci” gören tüm araştırmacıların, akademisyenlerin çalışmalarını özgürce kamuoyuyla paylaşacağı bir ortam oluşturmayı hedefliyor. Bu doğrultuda Reflektif’in Yaz 2022 sayısı aslında çok güncel bir soruna adanmış durumda: Bilgi Düzensizlikleri ve İnfodemi. Size bu tema çerçevesinden yazılmış makaleleri aşağıda paylaşıyorum. Bu vesileyle de dergi ve makale süreçlerinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım.
Ayrıca naçizane benimde bu alana yönelik yazdıklarım ve konuştuklarıma da buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
Reflektif Dergi Cilt 3 Sayı 2
- Editörden
Emre Erdoğan
- Özel Dosya: İnfodemi ve Bilgi Düzensizlikleri Emre Toros, Tuğçe Erçetin, Emre Erdoğan
- Walid Raad: Hakikat Sonrası Dünyada Kurgunun Sanatı
Sander Oosterom
- Hibrid Savaşın Sisi
Mehmet Ali Tuğtan
- Mültecilere İlişkin Mezenformasyon: Sonuçları, Sürdürücüleri ve Çözüm Önerileri
Sedef Turper Alışık, Warisha Aslam
- Bir İnsan ve Toplum Problemi Olarak Yanlış Bilgi
Suncem Koçer
- Bilgi Düzensizlikleri ve İnfodemi İçin Bir Örnek: Aşı Karşıtlığı
Selim Badur, Işıl Arıcan
Ayrıca bu dergi sayısının lansmanını da aşağıdan izleyebilirsiniz.